Prohledat tento blog

čtvrtek 15. prosince 2016

Návod na ergonomické nosítko s novorozeneckou vložkou

Vyrobeno: červen 2016

Tak tento návod na vlastnoruční ušití ergonomického nosítka pro miminka od narození do asi tří let věku mi dal opravdu zabrat. A mohla bych jej pořád dopisovat, upravovat, ... Ale kdo ví, kdy by tomu byl konec. Proto jej sem vkládám, aby už mohl sloužit. Je to takový vánoční dárek pro všechny šitíchtívé maminky! 


Nosítko pro naši druhorozenou jsem šila před více než dvěmi lety a už i o něm psala. V té době jsem marně hledala nějaké návody a když jsem jsem narazila na blogu Susu Sufik na návod sdílený od Wewe, zajásala jsem a pustila se do díla. Zároveň si slíbila, že pro další domácí švadlenky to všechno nafotím a napíši svůj fotonávod vycházející z návodu od Wewe, ale přesto je trochu jiný, obohacený o novorozeneckou vložku, která se mi náramně osvědčila. Následující text vychází čistě z toho, jak jsem jako laik postupovala při šití nosítka i s "chybami", kterých jsem se dopustila a kterých se Vy můžete vyvarovat.  

Budu ráda, když mi napíšete, jestli jste návod využili a jestli byl pro Vás přínosný, co by jste v něm doplnili. A pokud se pustíte do šití nosítka a pošlete mi pak jeho fotku, budu se tetelit blahem, že to mělo smysl.

Od shora zleva  doprava a dolů je nosítko v akci s různě starými dětmi: s šestidenním a čtyř kilovým miminkem; s půlročním asi osmi kilovým miminkem; s jeden a půl roční a asi 10 kilovou holčičkou a na konec se čtyř a půl letým a skoro 20 kilo vážícím klukem!   
Na začátku šití jsem vycházela ze střihu od Wewe. Podle jejího návodu jsem si udělala střih a pustila se do šití.

Tady je ještě jeden návod v angličtině i s odkazem na střih http://sewhardorgohome.blogspot.cz/2014/08/toddler-sized-ssc-tutorial.html, nemám odzkoušeno.

Kapuce

Kapucka má tvar lichoběžníku. Při jejím šití jsem se rozmýšlela, zda ji ušít napevno, anebo odepínací. Rozhodla jsem se pro pevně přišitou, abych se vyhnula její případné ztrátě. Současně jsem pro ni v těle nosítka ušila kapsu tak, aby ve sbaleném stavu vyztužovala místo pro zátylek děťátka a tím plníla také opěrnou funkci pro krk/hlavičku děťátka.


Kapucka je ušita bez podšívky ze dvou důvodů. Zaprvé, chtěla jsem, aby byla vzdušná i v létě, když je chladněji stejně je potřeba děťátku dát čepici, aby neprofoukla ouška; zadruhé pamatovala jsem taky na váhu nostíka, nechtěla jsem mu zbytečně nepřitěžovat, každý gram se počítá! V minulosti jsem měla vatelínem hodně vyztužené a bavlněnou látkou vypodšívkované nosítko a jenom samotná váha nosítka byla lehce přes kilo.

Do bočních tunýlků je napevno všita měkce pružící prádlová guma. Tunýlek je zakončen oušky z kulaté gumičky, které budou sloužit pro přichycení kapucky za knoflík na ramenních popruzích.

Kapuce na střihu mě osobně přijde moc velká. Jak jsem později měla možnost porovnat, i oproti originální manduce je o asi 10 cm delší. Částečně jsem to vyřešila nacvaknutím zmenšovacích patentků. Ale je to trochu neohrabané řešení. Kapucka má tak pouze dvě velikosti a například pro 7 měsíční (8,5 kilové miminko) je stále moc dlouhá. Pro plynulou regulaci je ideální mít v bočních švech provlečenou regulační stahovací gumu s dírkami a knoflíkem na stáhnutí délky kapuce anebo šňůrku s brzdičkou.



Bederní pás

Bederní pás jsem střihla podle střihu rovně. To se později ukázalo jako chyba, měl být střižen ergonomicky do obloučku, popřípadě jej pomocí záševků dotvarovat do obloučku, aby lépe seděl okolo pasu. Takto má tendenci lehce odstávat. Pro lepší představu fotku s bederním pásem u Manducy a u mého nosítka.


Podšívkovou látku nosítka jsem schválně střihla s delším přesahem. V těchto místech bude přišit batohový popruh s přezkami, proto jsem chtěla, mít v těchto místech bederní pás zpevněný, aby nedošlo k vytržení látky.




Na jeden konec batohového popruhu jsem přišila napevno batohovou sponu, druhý konec jsem založila a prošila tak, aby se druhá část spony nemohla sama vyvléknout. Do tohoto ohybu je všito asi 5,5 cm ouško z kulaté gumy (celkem je tedy potřeba cca 12,5 cm gumičky), které bude sloužit k uchycení přebytečné délky popruhu. 



Konce batohového popruhu je nutné po každém stříhání zatavit zapalovačem. Jinak by se vazba popruhu třepila, párala. Cik  cak steh na to nestačí.


Nezapomeňte ještě předtím na popruh navléct druhou část přezky správnou stranou tak, aby byly rubové švy zakládaného popruhy skryty.


Na okraje horního dílu bederního pásu (vzorovaná látka) přišiji obdélníky z (jednobarevné hnědé) látky. Slouží ke zpevnění namáhaných míst, kde bude přišit popruh bederáku. Je to tedy ochrana, aby se tenčí bavlněná látka netrhala.





Popruh na bederák jsem našila asi 4 cm od jeho okraje na každé straně a prošila jsem jej do  „obdélníku s křížkem“. To má zajistit lepší rozložení tahu v místě namáhané látky.  Tlak na spoj se rozloží do větší plochy, do více švů.

Batohový popruh šíře pět centimetrů délky 1,6 metrů jsem přišila na horní díl bederního pásu v jednom kuse. Domnívám se, že pás tím je pevnější, současně pak může sloužit jako poutka pro upevnění ledvinky, externí kapsičky. 

Na popruhu jsem prošila tunýlky, kterými jsem provlékla gumičku, tu jsem sešila do kolečka a zafixovala tak, aby spoj byl schovaný uvnitř tunýlku.
 Já si u některých udělala i poutka (viz foto). Slouží k provlečení dlouhého popruhu, pokud ho nechcete motat do ruličky.
Pohled z rubové strany na prošité tunýlky, které jsem opět pro větší pevnost podložila kouskem látky (možná to bylo zbytečné...).

Na overlocku (samozřejmě jde použít i klasický šicí stroj) jsem sešila oba díly bederního pásu k sobě, nechala volnou  tu stranu bederního pásu, která přijde přišít k tělu nosítka, tj. ta rovná nejdelší strana.



Podle tohoto dílu jsem vystřihla výztuhu bederního pásu. Už v minulosti se mi osvědčilo používat (polyuretanovou – takovou tu klasickou) karimatku. Je lehká, pevná, drží hezky tvar a odpuzuje vodu, při přeháňce nenasákne vodu, navlhne pouze bavlněná látky. ((Pozn. Redakce: Autorka ve svých karimatkových zásobách nenašla dostatečně velký zbytek vcelku, proto došlo na jedinou karimatku na stanování, která do té doby přežila několikaleté šicí hony na karimatky. Budiž ji k dobru to, že stejně byla karimatka natržena tak (ne)šikovně, že akorát stačilo natržení odstřihnout a lehce zarovnat do tvaru bederního pásu.)).

2018 02 06 AKTUALIZACE: Pro lepší představu vkládám fotku ergonomicky tvarovaného bederního pásu, který vychází z tvaru Manduky. Poslala mi ji čtenářka blogu, která si podle návodu šije nosítko a vylepšuje ho. Děkuji, Kláro!





Ramenní popruhy, krátce šráky

Při šití ramenních popruhů jsem postupovala obdobně jako u bederního pásu. 
Sešít oba díly popruhů k sobě, nechat volný konec v místě, které přijde přišít k tělu nosítka.




Obkreslít si výztuhu pro ramenní popruhy na karimatku podle šablony, tj. sešitých ramenních popruhů. Raději pro každý popruh zvlášt, aby hezky na míru výztuha seděla. Výztuhu jsem dělala kratší o asi 14 cm než je celková délka popruhu. 



Počítám, že tuto část šráku nebudu karimatkou vyztužovat, protože ji budu přišívat k tělu nostíku, kde by mi pak výztuha překážela.

V místě, kde bude ramenní popruh přišit k tělu nosítka jsem opět pro lepší pevnost přidala hnědou látku v délce cca 14 cm.

Je lepší, střihnout karimatkovou výztuhu o něco větší, vsunout ji do šráku, zkusit, zda hezky sedí a je vystřižena do hezkého tvaru bez nerovnosti, dělá to jinak hrboly na popruhu.  Pak podle potřeby upravit, dozastřihnout. Pokud budete stříhat z nové karimatky, je třeba počítat s tím, že výztuha používáním nejen změkne a povolí, ale zároveň se trochu i zmenší – slehne.

Rubová strana popruhu je jednobarevná hnědá (tj. dotyková strana popruhu s rameny), lícová strana je vzorovaná. Až podle hotových ušitých popruhů jsem vystřihovala z karimatky (tentokrát jsem našla zbytek oranžové karimatky) vnitřní výztuž pro ramenní popruhy. 
Zde bych upozornila, že je třeba pamatovat na to, že pokud šijete ze světlejší látky (jako já), pak výraznější barva vnitřní výplně (karimatky) může prosvítat. V mém případě tak tomu je, ale není to příliš výrazné a spíš jenom lícovou látku jenom trochu podbarvuje do teplejší šedé a na první pohled to ani není patrné. 





V návodu, kterým jsem se inspirovala a použila z něj střih, na vycpávání používá molitan. Osobně se mně s molitanem moc hezky nepracuje. Když se ho snažím nasoukat do úzkého popruhu, lepí se na tunel – na látku. Pak se mi i stalo, že molitan se praním začal drolit. Místo molitanu bych pak dala přednost vatelínu. Na mém prvním nosítku jsem jím vycpávala popruhy a krásně držely tvar a i plnily svou funkci, nosítko hezky nosilo a netlačilo a i po třech letech byly popruhy hezky měkké a držely tvar. Použila jsem ale tehdy hodně silnou vrstvu, tak tak mi šla prošít na stroji – stěží jsem ji nasoukala pod patku šicího stroje.

Vsiti gumiček na konce popruhů – pokud zapomenete jako já, pak rozpárněte jen malý kousek na každé straně popruhu a provlékněte jimi gumičku. 
Použila jsem klasickou prádlovou gumu. Má to i svou výhodu.  Gumička bude přesně na míru a symetricky stejně na obou popruzích. 
Gumičku jsem zpočátku ani nechtěla všívat, přišla mi zbytečná, ale má to být pojistka proti náhodnému rozepnutí popruhů. Že sponka se o gumičku zachytí a dítě vám nevypadne. Uplne se mi nezdá, že to budete takto fungovat, ale asi lepší než nic, samotnou mě nenapdá nic jiného – lepšího.

Našila jsem na šrák batohový popruh dlouhý 44 cm, šířky 3 cm. Konce nezapomente zatavit například pomocí zapalovače, aby se netrepily a všit na dolní konec jeden díl přezky (ten s tím chlívkem, ne trojzubec), jinak by Vám nefungovala pojistka proti náhodnému rozepnutí. "Chlívková" část přezky se nemá jak o gumičku zaseknout. U trojzubcové části je takový vystouplý profil, který se o gumičku zasekne a opravdu ji dál nepustí.
Pak jsem popruh prošila v pěticentimetrových rozestupech tak, aby se vzniklými chlívky dala pohodlně provléct popruhová přezka na hrudníku.
POZOR Chyba: Sponu na zapínání ramenního šráku jsem dala moc vysoko – špatně se ovládá, když je dítě na břiše. Sice je výhoda, že spona leží na vypolstrované části popruhu a netlačí, ale bylo to uživatelsky tak nepraktické, na sponu šlo špatně dosáhnout, že jsem to nakonec celé přešila tak, aby spona přesahovala konec šráku (viz následující fotografie). V praxi se pak ukázalo, že spona ani takto nikterak netlačí. 

- upřesnění 28.2.2018 při přešívání přezky jsem také prohodila přezky. Na konec ramenne jsem přišila dlouhý popruh a navlékla na něj část přezky s trojzubcem. Popruh, na kterém sjem měla našito pouzdro k trojzubci, jsem odstřihla a konec popruhu začistili tak, že jsem konec popruhu zašila do očka. Očko nemá žádnou funkci,  jen snad tu, že jsem si občas do něj provlékla palce a zavěsila si tak do popruhu ruce:), když jsem nosila malou na zádech. A popruh samotný jsem tam nechala hlavně proto, abych na něj mohla navléknout "prsní sponu" pro hrudni (prsni) popruh, kterou jsem odstřihla ze starého batohu a na nosítko prřipevnila stejně jak to bylo u batohu. Taky je dobré, aby tato spona byla upevněna na trochu delším popruhu, aby ji šlo posouvat podle potřeby (postavy nosiče) - například já mívám nahoře, ale muž s větší postavou a hrudí ji mívá stáhnutou níže.


Kulatá gumička u přezky slouží jako pojistka proti nechtěnému rozepnutí spony. Funguje výborně, testováno i s 12 kilovým dítětem v nosítku.




Novorozenecká vložka (NV)

Nápad, který jsem nezrealizovala a nakonec se ukázalo, že to ani nevadilo, neb naše děti jsou už jako novorozeňata docela velké (čtyřkilové), ale u menších dětí by to využití našlo: ušít novorozeneckou vložku – všít díl, který se bude moct zmenšovat na patentky stejně jako jednovelikostní plenkové svrchňáky. 

Vyšla jsem ze svého střihu na látkové pleny. Obkreslila jsem na látku asi dve tretiny z délky pleny tak, aby v ní byl i pas pod zadečkem (viz foto).



Novorozenecká vložka
Novorozeneckou vsadku jsem udělala moc velkou, je třeba nevycházet z jednovelikostni pleny – ta je pro novorozeně moc velká a široká, lépe odpíchnout se od například od new born pleny (může být i ta jednorázová papírová) – nakonec moje výsledná NV je cca 22 cm vysoká, mezi nožkami cca 17 cm široký připínací uši jsou dlouhé cca 35 cm. Zapínání na patentky je uděláno tak, ze uši NV „obejmou“ tělo nosítka z vnější strany – na vnějším okraji přibližně v místech, kde je látka navíc pro regulaci délky nosítka (viz další fotky a fotky nosítka v akci v mém příspěvku zde). Taky jsme ji původně měla našitou moc vysoko oproti manduce. Na maduce je cca 7 cm od bederního pásu, já dala 10 cm

Do vnitřní strany nosítka jsem všila gumičku dlouhou 30 cm do širokého tvaru písmene V, měla sloužit pro složení NV. Použila jsem podprsenkovou ramínkovou gumičku, která je z obou stran s měkkými „chloupky“, aby při nošení nikterak děťátko neškrábala. (Jak později uvidíte, rozhodla jsem se pak skládat NV do kapsičky všité na bederním pásu, v gumičkovém véčku mi dobře neseděla, měla tendenci se shrnovat při manipulaci s nosítkem, proto jsem raději zvolila kapsičkou variantu, která se mi pak i v praxi osvědčila na jedničku.)








Tělo nosítka

Obentlovat oba díly.
Na horní díl nosítka jsem všila skrytý zip délky 32 cm. Asi 3 cm od horního obloučku všila na střed vnitřního dílu těla nosítka kapucku. Pozor, aby byla správně orientovaná lícem k vnější – pohledové - části nosítka. Viz foto
Toto řešení zavíraní na kapsy pro kapucku se v praxi neosvědčilo. Sice to vypadá hezky, ale dítě si rádo hraje s jezdcem a žužle ho, hrozí že ho neustálým popotahováním ulomí a vdechne. Příště bych řešila kapsu buď čistě bez uzavírání anebo na suchý zip.

Přišila kapucku.

Udělala záševky na obou dílech těla nosítka (dolní okraj, kde přijde přišít bederní pás), jsou to jakoby trojúhelníky s výškou cca 10 cm a základnou cca 4 cm.
Přišít batohový popruh v délce 80 cm k tělu nosítka. Zkoušet, v jaké výšce a úhlu přišít. Nutno si pohlídat, aby byl dostatečný prostor mezi ramenním šrákem pro ruku a také mezi bederákem pro dětskou nožku – stehýnko. Sama zatím nevím optimální vzdálenost. Byl to proces zkoušení, metoda pokus omyl.







Nejlépe sešít oba díly těla nosítka k sobě z rubové strany (dát líc vnějšího dílu a líc vnitřního dílu k sobě, prošít) a pak si zkusit přišpednlit popruhy do optimálního rozložení. Poté rozpárat ve švu jen díry pro zasunutí popruhů. Popruhy do nich zasunout, opět sešít (z lícové strany).

Pořádně sešpendlit, pečlivě narovnat okraj obou dílu těla, v místě, kde vkládám šráky. Nakonec jsem si to nastehovala, protože jinak se mi nedařilo docílit hezkého a přesného zpracovaní. Postupně jsem si pak stehovku upárávala, jak jsem se k ní blíží jehlou šicího stroje. Kšíry pořádně prošila, do několika křížů, tím by se měla zátež na šev více roznést a zamezit vytržení šráků z látky.

Oprava: umístěni protilehlého dilu pro zapinání šráku – z obrázků na internetu jsem vypozorovala, že nejlepší to bude udělat tak , aby šel šrák pod prsem, takže šrák se stáčí těsně pod podpažím, těsně pod úrovní prsu. Hned pod tímto druhým dílem šráku bývá našitý i zip na regulaci délky nosítka.

Umístění a přišití ramenních šráku viz fotografie. 





Nastehovala zip na regulaci délky nosítka, přišila s překladem látky (viz foto). Už při stříhání nosítka jsem s tím počítala a prodloužila jsem v těchto místech nosítko o látku potřebnou na sklad pro krytku zipu.

Oprava:

Asi tisicí parání zipu na regulaci délky! těla nosítka!! Aby sedělo i 4,5 měsíčnímu miminku (cca 6 kilo, 60 cm), je třeba, aby délka těla nosítka nebyla vice než xxx cm, já měla o 5 cm více a už to byl problém.



Přišívání bederáku jsem udělala z velké části na stoji.


Tam, kde už jsem se s bederákem nevešla pod stroj, jsem zbytek zašila v ruce, hustými pevnými stehy jsem díru zašila do ztracena. Na vnitříní straně bederního pásu je kapsička, do které se skládá novorozenecká vložka. V praxi se osvědčila.

Gumička pojistka proti nechtěnému rozepnutí spony na bederním pásu.


A tady už je dílo hotovo. Uff, byla to fuška!
A  tady asi tak půlroční dcerka.
A nosítko v akci s přibližně rok a půl starou dcerkou.












Klíčová slova: DIY návod postup fotonávod na ergonomické nosítko manducu krosničku výrobu ušití rostoucího novorozeneckou vložku anatomicky tvarované krosnička  jak si ušít vyrobit střih  ergo nosítko

33 komentářů:

  1. Dobrý den, ráda bych tento návod zveřejnila i na svém blogu, pokud by to bylo možné, prosím napište mi na sufik@centrum.cz Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za zprávu, odpovídala jsem obratem, tak doufám, že můj mail Vám v pořádku přišel.

      Vymazat
  2. Dobrý den, děkuji moc za skvělý návod. A hlavně za tip na karimatku v bederáku. Před rokem jsem šila nosítko a do bederaku dala molitan a to je moc měkke protáčí se. Takže jsem hledala pevnější výztuhu a myslím, že karimatka je ideální. Teď se chystám na druhé nositko, vytunenejsi a s vychytanymi mouchami, tak jsem ráda, že se mohu inspirovat :) děkuji moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tak hezkou zprávu, jsem ráda, že návod bude mít využití. S molitanem jako výztuhou nemám moc zkušenosti, zato karimatku používám ráda a hojně a nemůžu si ji vynachválit. Bederní pás se s ní určitě neprotáčí, ani nijak jinak nedeformuje, drží prostě perfektně. Držím pěsti na nosítko číslo dvě!

      Vymazat
  3. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, ramenní popruhy máte jakoby do fajfky, to asi nebude moct vhodné pro nošení těchto popruhů křížem na zádech, že? Děkuji za odpověď. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, s nošením do kříže nemám zkušenost u tohoto nositka. Mě osobně to nevyhovuje, popruhy vedené přes záda křížem zajíždějí na šíjové svaly a mě pak z toho vždycky brzo rozbolely (vázala jsem si tak první nosítko mei tai). Proto mi vyhovuje nošení jako "batoh" s tím, že jsem si ramenní popruhy zapínala (jistila) pomocí hrudní spony. Určitě nic nepokazíte tím, když popruhy "narovnáte". Jana

      Vymazat
  4. Děvčata kde prosím objednat spony? Potřebuju mít jistotu že budou kvalitní? Máte někde ověřeno?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tip přímo na výrobce kvalitních spon nemám. Ale nekupuji přes eshopy, nakupuju spony přímo v obchodě, kde si ji i odzkouším - zasvaknutou sponu tahem od sebe zkouším, jak pevně drží, některé se už v obchodě mají tendenci "vyklat", zarážky nedží pevně ve svém "chlívku", ty pak neberu. Jinak u nosítka jsou pojistky proti náhodnému otevření, které bederní pár i při nezapnuté sponě udrží, mám odzkoušeno s dítětem v nosítku na posteli. Může se stát, že spona časem opotřebí a bude mít tendenci snadněji se rozepínat, ale to hned poznáte a pak můžete vyměnit. U mého nosítka i po třech letech stále dobře drží.Kupovala jsem ji ve Stoklase, ale vybírala dle popisu výše. Některé už v obchodě působily hodně chatrně.

      Vymazat
    2. Zkusila jsem do googlu zadat přeska s pojistkou a našlo mi to například tento eshop s přezkou http://www.paracord.cz/www-paracord-cz/eshop/6-1-PRISLUSENSTVI-spony-a-dalsi/0/5/312-spona-trojzubec-s-pojistkou-20mm

      Vymazat
  5. Dobry den,mam dotaz...mam nositko,ale je hodne vybledle (je videt,ze toho uz ma hodne za sebou) mate prosim nejakou zkusenost jak mu dat "novy kabat"? Nejak obsit treba novou latkou? Dekuji za odpoved
    belochova.tereza@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, chtěla jsem si tímto způsobem oživit vyšisovanou manduku v původně černé barvě, kterou jsem dostala. Měla jsem v plánu tělo nosítka našít kapsu z šedivé vzorované látky a na ramenní popruhy si ušít slintačkové návleky ze stejné látky, ale musím se přiznat, že k realizaci jsem se nikdy nedostala, nevyšel mi čas a teď už dcerku skoro vůbec nenosím. Jinak určitě by šlo našít na nosítko i novou látku tak, jak píšete. Pokud se jedná o nosítko jednoduššího střihu s minimem prvků. Ale nepříklad u manduky, která má plno přesek, proševů, patentků atd. by to byla mravenčí práce.
      Přeji, ať se Vám dílo podaří! Jana

      Vymazat
  6. Dobrý den, můžete prosím uveřejnit odkaz na střih ze kterého jste vycházela? (od wewe píšete, ale nemohu nikde najít). Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, mám na něj odkaz přímo v textu, hned v druhém odstavci ve druhé věte je link, když kliknete na slova "blogu Susu Sufik na návod sdílený od Wewe", odkáže Vás to na návod od Wewe, který je zveřejněný na blogu Susu sufík. Přeji, ať se nosítko podaří!

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, děkuji moc za skvělý návod. Velice se mi líbí látka z které jste nosítko šila. Chtěla jsem Vás poprosit zda by jste mi neporadila jakou látku volit popřípadě, kde jste koupila tak pěkný motiv (. mnohokrát děkuji za odpověď. Kamila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Kamilo. Toto, své druhé nosítko, jsem šila ze 100% bavlněné látky, běžného plátna o nikterak vysoké gramáži. Látku jsem kupovala v u Mráze (Haškova ulice, Praha 7), mají také eshop http://www.dumlatek.cz/, ale tento vzor už nemají, je to několik let zpátky, co jsem ho kupovala. Přesto pokaždé, když k nim zavítám, musím se držet, abych nenakoupila do mojí syslárny to co zrovna nepotřebuju.

      Své první nosítko jsem šila ze silnějších balvn - kepr a nosítko bylo hodně těžké, neforemné, navíc jednalo se o mai tai, takže na něm bylo použito i více látky. Po této zkušenosti jsem byla rozhodnota, jít do látek s nižší gramží a i po dvou dětech je nosítko stále jako nové, nikde se netrhá, neprodírá.

      Vymazat
    2. Dobrý den, myslíte, že by tedy stačila na vrchní část i gramáž jen 115. Líbí se mi tato látka: http://www.mojelatky.cz/www-mojelatky-cz/eshop/2-1-BAVLNENA-PLATNA/9-2-kvety-listky/5/22022-Bedrniky-seda a líbilo by se mi jí zkombinovat s látkou, kterou mám v gramáži 135. Tak jen teď trošku váhám, zda bude nosítko plnit účel (.

      Vymazat
    3. Dobrý den,

      zkusila jsem dohledat podle látek, které znám z kamenného obchodu a mají je také na eshopu. U většiny bavlněných pláten je uvedena gramáž okolo 145 - 160 g na metr čtvereční, vycházela jsem z udajů uvedených zde http://www.dumlatek.cz/produkt/bavlna-kvetovana-smetanova-1/, kde látky často nakupuji. Z takovéto látky jsem nosítko šila.

      Vaše látka je krásná a opravdu hodně tenoučká, řekla bych, že nejspíš bude i lehce průsvítná. Těžko říct, jak bude působit na omak co do pevnosti a hustoty utkanosti. Osobně bych na nosítko dala přednost látce o něco silnější a nešla bych pod gramáž 130.

      Vymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. Dobry den, chci se zeptat, ten strih jste si namlovala podle obrazku u Susu? A jak jste udelala ten ohyb u bederniho pasu (hokejka), a pak se chci zeptat na ten zip pro zkraceni nositka pro mimco, nejak jsem ho nepochopilam to je kus navic a nebo jen roztrihnuta vejpul a vsazany zip, nejak mi chybi navod pro blbce 😂 dekuji za odpoved, hezky den Klara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      ano přesně tak, dělala jsme to dle návodu Susu a něco jsem si pak lehce upravila. Ale zrovna ten pás jsem nechala rovný. Doporučila bych jej střihnout do obloučku i na te rovné straně. takže ve výsledku bude mít tvar ohnutého rohlíku. Pro lepší představu vkládám do článku fotku manduky a mého nositka.

      Zip jsem našila rovnou na tělo nosítka, nic jsem nerozstřihávala. Je to dělený zip, jednu jeho část jsem našila v místě pod rameními popruhy a druhou část o něco níž. Aby byl okraj zipu, tam kde nejsou zoubky zipu, schovaný, přehnula jsem pak kousek látky z těla nosítka přes tuto část a prošila to ještě jednou. nevím, jak lépe to slovně popsat, doufám, že se mi povedlo to lépe přiblížit.

      Vymazat
    2. Prosim Vas Kolibriku, mohla byste mi napsat ma email pinkvi@seznam.cz, jak bych se mohla s Vama spojit a dopisovat si, opravdu bych si chtela to nositko usit, ale mam nejake problemy se strihem (zacatecnik) dekuji Klara

      Vymazat
    3. Dobry den, Klaro,
      odepisuji na Vas komentar k nositku, muzeme probrat i po mailu, jestli chcete, ale jinak urcite nevadi, kdyz povedeme dal diskuzi pod timto clankem, urcite to bude prinosne i pro dalsi zacatecnice.
      Hezky den, Jana

      Vymazat
  11. Dobry den Kolibriku, potrebovala bych poradit se strihem od Susu, jelikoz jsem zacatecnik v malovani strihu z obrazku,tak si v nekterych vecech nejsem jista.
    Kapuca - vrchni a spodni rozmer je jasny, 50cm bocni strana je velka takhle sikmo nebo od spodni cary k vrchni care (stredem)?
    Telo (chrbat) - opet spodni a vrchni rozmer je jasny, 49cm od spodu do oblouku je taky jasny, ale 41cm celkove s 6cm dohromady?a nebo 6cm a 41cm zvlast, coz da 47 cm od spoda ke kraji..a oblouk udelat podle krivitka? Nebo jinak?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, tady si teď nejsem jistá, máte na mysli střih, který je od Weve na strankach Susu - sufik? Nebo se ptáte na rozměry mého nosítka, které jsem šila? Jestli by Vám to pomohlo, napište mi, zkusím nafotit a přeměřit všechny rozměry u toho mého nosítka a ještě je sem vložím.

      Ještě, křivítko jsem nikdy nepoužívala, ikdyž ho doma mám:) vždycky si vyznačím jen body (většinou krajní a středový) odkud kam potřebuji mít oblouček a od ruky udělám zaoblenou čáru. a aby byl oblouček stejnoměrný jedu čáru na papíře jen od okraje do středu, pak papír/přehnu a podle vyznačené čáry vystřihnu. Rozložím a když mi oblouk lahodí oku nechám být, pokud je v některých místech moc buclatý či u středu špičatý, vyznačím tužkou opravu, znovu přehnu a přebytek ustřihnu.

      Vymazat
    2. V navodu u kapuci jste psala, ze je o 10cm vetsi nez v maduce, takze si ji muzu zkratit? Kolik cm na kapuci neni gumicka? Je tam cast na zasiti a cast s gumickou

      Vymazat
    3. Ano, určitě bych doporučila kapuci zkrátit, ta moje je opravdu zbytečně dlouhá, vyšla bych z velikosti u Manduky, kterou máte půjčenou.

      Vymazat
    4. K Vaší otázce na rozměry těla nosítka. Já jsem to z nákresu pochopila tak, že celkova delka těla je 49 cm, délka od spodniho okraje po prvni vodorovnou vodící čáru v nákresu je 6 cm, střed těla (tj. mezi dvěmi vodícími čarami) je 41 cm a prostor mezi druhou vodorovnou vodící čárou a vrcholem obloučku mi pak vychází na 2 cm (tj. dopočet 49-(6+41)=2).

      Vymazat
  12. Pas - podle nakresu s krivitkem jsem to dala, ale psala jste, ze pas z manduky by byl lepsi, coz znamena ze nechat dole ten oblou. Ted jak udelat ten oblouk vrchni, jestli stejne jako ten spodni, nebo mezi nima to nechat sirsi? Coz znamena, ze se musi upravit i ty boky, na obrazku z manduky je videt ze bocni strany jsou vyvyseny, ale JAK TO UDELAT? Nebo si sehnat manducu o obkreslit to s nejakou rezervou k usiti..
    Rameno - no kamen urazu s hokejkou, bok 12cm je jasny, udelat si linku 63 cm a nahore 11cm tak v pohode, ale vsimla jsem si,ze do ohybu to neni rovne, ze to jde nize nez je linka 12cm do oblouku, o kolik to mam snizit? A hlavne jak udelat ten tvar ty hokejky 😂 to je vyssi divci...
    Tak snad jsem napsala vse co potrebuji vedet 😉 Hezky den Klara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Kláro, pokud máte někde možnost půjčit si manduku, tak je to úplněn nejlepší. Podle toho si bederní pás nakreslit. Já si manducu půjčila až když jsem měla došito. Jinak ten pás bych osobně dělala zaoblení od ruky s tím, že uprostřed by byl širší (viz foto manducy) a ke koncím by se lehce zužoval. Pak bych přiložila ke svému pasu a podle potřeby bych udělala záševky.

      Ramena - tam jsem obkreslila ramenní popruhy ze svého batohu, které byly lehce zahnuty, doporočila bych udělat bud to samé - obkreslit si tvar popruhu z nějakého batohu anebo to střihnout rovně. U Manduky je to rovně a co jsem měla možnost vyzkoušet u vypůjčené manduky, nikterak to při nošení nevadilo.

      Vymazat
  13. Dobrý den.Mohla bych se s Vámi spojit mailem?Můj dan.nem@seznam.cz Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      byla jsem měsíc mimo dosah internetu, tak až nyní máte zprávu ve svém mailu.
      Jana

      Vymazat
  14. Ahojky, jste velmi šikovná. Já tak jen umím spravit manželovi montérky. Jelikož velice rádi chodíme do přírody, někde se s kočárkem s malým nedostaneme . Tak proto chceme pro našeho chlapečka pořídit nosítka. Jedny jsem sehnala na tady a také jsem je koupila. A můžem s malým chodit všude. Čauky

    OdpovědětVymazat