Prohledat tento blog

sobota 30. ledna 2016

Látkový koš s návodem

Včera večer jsem po delší odmlce usedla ke stroji a po krátkém rozmýšlení se vrhla na první pokus o látkový koš, nejspíš bude sloužit na hračky pro děti.  


Poznámky s fotografiemi, jak jsem ho šila, berte prosím s rezervou, mají posloužit především mě, pro případ když se budu chtít k šití látkových košů vrátit, abych věděla, jak jsem postupovala a měla se od čeho odpíchnout a také se vyvarovala chyb, které jsem při šití udělala.


Střih:
- vzorovaná horní látka 66 * 140 cm
- károvaná vnitřní látka (podšívka) 61 * 140 cm
- dno koše z kárované látky 35 * 35 m 



Vnitřní podšívkou látku sešít do uzavřeného tunelu tak, že u dolního okraje švu je rovnou přišit i cíp podstavy/dna koše.


Detail z rubové strany.
 Detail z lícové strany.
 Pak srovnat jednu stranu čtvercového dílu dna koše s dolním okrajem tunelu a tímto způsobem přišít podstavu po celém dolním obvodu, takže vznikne podšívka látkového koše. Až poté přišít po dolním obvodu lícovou část látky.



Anebo rovnou lícovat podšívku, podstavu a lícovou látku. 


 Detail lícování všech tří dílů současně.


Na konci každé strany čtvercové podstavy/dna koše, nechat v jeho rohu zapíchnutou jehlu a pootočit čtverec o 45°, přičemž vše šít asi 1 až 1,5 cm od okraje látky. Lepší nechat si větší rezervu, aby se látka v místě namáhaného švu časem nevytřepila, pokud jednotlivé díly nechcete  začišťovat entlem.


Po přišití celého obvodu podstavy/dna koše, zbývá sešít lícovou stranu koše po její délce. 


Původně jsem i lícovou stranu sešila do tunelu, ale to se ukázalo jako velmi náročný krok na přesnost. O asi 1,5 cm byl výsledný obvod podšívky menší než lícové strany. Proto jsem šev rozpárala a sešila znovu přesně podle toho jak to vyšlo.


Poznámka pro mě: u dalšího šití bych spíše do tunelu sešila vnější/lícovou stranu a k ní přišívala podstavu/dno koše a na ni by navazovala podšívková látka. Případné nesrovnalosti se lépe schovají v rubové části koše.


Pohled z rubové strany po sešítí a detailní foto.


Vyznačit si vodící čáry z lícové strany koše tak, aby vycházely na roh podstavy/dna koše a podél nich si pečlivě sešpendlit lícovou a rubovou látku.


U horní okraje koše je mírný přehyb lícové strany do vniřní části koše tak, že podšívková látka překrývá její dolní okraj, tím vznikne "záklopka" pro výztuhu, na dalších fotkách to bude lépe patrné.


Jako výztuha byla použita plastová lepenka, ale lze ji nahradit například sololitem, nebo klasickým papírovým kartonem. Asi by měl stejně fungovat i ronar či jiná textilní výztuha. ale s tím nemám zkušenost. 
 

Rohy výztuhy je dobré zastřihnout do obloučku, jinak jsou příliš ostré a látku by časem proděravěly, také se do kapsy snadněji zasouvá.


  

Detail horního okraje koše před úplným zasunutím výztuhy a po jejím celém zasunutí a schováním do "záklopky" popisované výše. 


Detail záklopky. 



Už se dvěmi výztuhami koš  začíná držet svůj tvar.



Původně bylo zamýšleno horní okraj látkového koše zašít i s výztuhou v ruce skrytým stehem. Ale vzhledme k jeho rozměrům by byla obtížnější jeho údržba, praní.


Proto bylo na každou kapsu s výztuhou uzavírání na suchý zip.  






Klíčová slova: DIY postup návod poznámky látkový koš box košík krabice

Žádné komentáře:

Okomentovat