Prohledat tento blog

středa 13. května 2015

Domácí opalovací krém

Každý rok s blížícím se létem řeším jaký opalovací krém pořídit a pokaždé je to jistý kompromis na úkor chemickým látkám či nano částicím. Proto jsem se letos, po prostudování spousty článků o opalovacích krémech, které pokožku "chrání" před  nežádoucími dopady UV záření jako je například rakovina kůže, rozhodla, udělat si domácí opalovací krém nebo chcete-li olej. 


Od použití oxidu zinečnatého, který má přibližně SPF 20, jsem také upustila, protože se mi nepodařilo dohledat výrobce, který by garantoval, že jeho oxid zinečnatý není rozmělněn až v příliš jemný prášek s nano částicemi.

Zatím jsem vyrobila rychlý opalovací krém z ingrediencí, které jsem měla doma:

- včelí vosk má působit vodě odpudivě, takže by měl vydržet i koupání u vody (rozebrala jsem svíčku, kterou jsme o vánocích z plástve včelího vosku smotali, ale nevyužili)
- Bio kokosový olej SPF 2-8, UV faktor se odvíjí od kvality oleje,proto to rozpětí a proto jsem použila vícero olejů, tím si zvyšuji šanci, že alespoň jeden z nich bude dosahovat vyšších hodnot UV ochrany a také každý olej je bohatý na trochu jiné vitamíny, typy mastných kyselin apod. (více informací naleznete dole v poznámkách pod čarou i s odkazy na články)
rýžový olej obsahuje kromě jiných vitamínů také vitamín E. Množství vitamínu E,který působí jako přírodní antioxidant a taky konzervant, takže pomáhá prodloužit trvanlivost krému a jeho antioxidační účinky zase pomáhájí kůži chránit před sluncem. 
- mandlový olej - SPF 5

Od každé ingredience jsem dala vždy po jednom dílu (cca 1 polévkovou lžíci) do skleničky od přesnídávky a tu ve vodní lázni zahřívala a míchala tak dlouho, dokud se veškeré ingredience nerozpustily a nepropojily dohromady. Směs přelila do menších skleniček (schovávám si menší skleničky od kaviáru, pečených čajů apod.).

Do jedné z nich jsem vymačkala šťávu z citrónu (asi 1/3 dílu) a stále promíchavala, aby se směsí propojila. Jakmile začnete přidávat studenou citrónovou šťávu, teplá směs se začne srážet, proto je potřeba, stále ji promíchávat. Promíchávala jsem ji čas od času v obou skleničkách, dokud úplně nevychladla.

Určitě chci ještě vyzkoušet mrkvový olejíček - macerát, který bude působit i jako přírodní "samoopalovací" krém. Návod na něj najdete níže v mých poznámkách pod čarou. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zde jsem nalezla pár zajímavých článků, tipů - berte to jako moje poznámky, které sem dávám také pro Vás:

Zajímavý článek v Parlementních listech:

" .... jsme již mnohokrát zmínili: že nejlépe fungují ty nejpřirozenější věci a nejlepším opalovacím „krémem“ je přesně v duchu tohoto tvrzení panenský olivový olej, smíchaný v poměru 4:1 s čerstvou citronovou šťávou..pokud se opalujete s takovouto přírodní ochranou, musíte být rozumní.....Evropská unie specifickými zákazy a nařízeními dosáhla toho, že většina firem přírodní kosmetiky přestala dodávat na český trh „zdravé“ opalovací krémy bez chemikálií.....Americká instituce kontrolující léčiva a potraviny (FDA) zásadně odmítá povolit použití čisté přírodních složek při výrobě opalovacích prostředků." 

----------------------------------------------------------------------------------------------

1.  ale mamina použivala orechy vlasšske do olivoveho oleja buď čerstve listy alebo orechy mlade niekedy začiatkom kvetna naloziš do oleja nechas na slnku cca 3 tyždne potom scediš

2. Re: SLUNEČNÍ ALERGIE - JAK PROTI NÍ BOJOVAT - PIŠTE RADY 

04. 08. 2010 11:44 Datum registrace: 2 roky (let) nazpět 

Příspěvků: 172 

 podle rady někoho z fóristů jsem vyzkoušela a je to super. Koupím nejkvalitnějsí panenský a nastrouhám do něho mrkev, nechám tak dva tři týdny louhovat, podle toho jak je čas, mrkev se vyhodí a je hotovo.První dny sice používám Daylong a olej až během dne, ale v druhé půlce dovolené už jen olej a jsem krásně opálená,nespálená,bez pupínků a že jsem si s nimi taky něco užila.


Nastrouháte si na hrubém stroužku čerstvou mrkav a zalijete ji olivovým olejem tak, aby 1 cm oleje bylo nad mrkví. Já to dělám ve skleněných lahvičkách od PAGA , ale tady taky něco takováho je třeba od přesnidávky. Jak mrkev zečne ztrácet barvu tak to znamená, že barvivo je už v oleji.Já to osobně necedím, tu mrkev tam nechavám i když to už používám. Vzhledem k tomu, že je nahrubu nastrouhaná zústává va skleničce. 

Díky karotenu budete mít tmavší pokožku a olivový olej má lepší účinky než jakékoliv krémy.
---------------------------------------------------------------
Na jednom blogu trochu jiný návod na macerát z mrkve.

Do čisté sklenice s uzávěrem nákrájíme mrkev na kolečka (třeba 2-3 mrkve), zalijeme olejem až je mrkvička zcela zalitá a zavřeme. Schováme do lednice a 2 týdny necháme macerovat. Každý den protřepeme a necháme odpočívat. Musíme dávat dobrý pozor, aby se macerát dělal v opravdu dobře sterilované lahvičce, aby byla mrkev zalitá a nezačala se tvořit plíseň! Žádné bublinky, mokvání, divné chuchvalce čehosi tam nesmí plavat. Po 2 týdnech olej slijeme a uschováme v lednici. Vydrží asi 2-3 měsíce.
Jaký olej používat je otázka, co potřebujete nebo co vám vyhovuje. SEZAMOVÝ olej je na tento macerát doporučovaný pro jeho přirozený UV faktor (asi 8, není to moc, ale něco přeci!). Sezamový olej je výborný na pleť, na vlasy, ale já jeho "vůni" nesnáším, zvlášť teď v těhotenství, proto jsem se mu tentokrát vyhla :).
Můj macerát jsem udělala s olejem z LNĚNÉHO SEMÍNKA. Velice mi vyhovuje, odličuju se s ním, po použití pleťové vody si dám pár kapek na obličej a cítím se skvěle.
Jako základ lze použít běžný OLIVOVÝ olej.
Pokud chcete docílit vyšší koncentrace, lze po 1 týdnu olej přecedit, použitou mrkvičku vyhodit a použít mrkev čerstvou. Olej bude za 2 týdny vonět krásně po mrkvi, bude mít i její oranžovou barvu.
POUŽITÍ:
Maceráty obecně se kombinují s jinými oleji, nepoužívají se koncentrované. V tomto případě koncentrovaný olej nemůže nijak ublížit, ale může pleť zabarvit. Samozřejmě nemluvím o případné alergii na mrkev!! Alergie může být na cokoliv.
NA AKNÉ je vhodné kombinovat mrkvový olej s olejem jojobovým.
NA LUPÉNKU, EKZÉM, SPÁLENINY je vhodné kombinovat s měsíčkovým olejem.
PROTI VRÁSKÁM lze kombinovat se sezamovým olejem.

Olej nevyléčí lupénku ani ekzém, ale efektivně napomůže lepší kvalitě pokožky. Tento macerát lze používat na noc i na den, není fotogenní a nezpůsobuje nežádoucí reakce jako oleje z citrusů.

--------------------------------------------------------------------
Seznam olejů s přírodními UV faktory a jejich výše:



Olej z karotkových semen - SPF 38 - 40 - take funguje jako samoopalovaci krem

Olej z malinových semen - SPF 28 - 50

Olej z obilných klíčků - SPF 20

Avokádový olej - SPF 4 -15
Kokosový olej - SPF 2 - 8
Olivový olej - SPF 2 - 8
Makadamiový olej - SPF 3 - 6
Mandlový olej - SPF 5
Shea Butter - SPF 3 - 6
Jojobový olej - SPF 4
Arganový olej SPF 30, ale jiné zdroje uvádějí SPF 2 - 6, vysoký obsah vitamínu E funguje tedy i jako učinný konzervant

--------------------------------------------------------------------

"Složení 1/4 šálku včelího vosku (jojobového vosku pro vegany) 1/2 šálku kokosového oleje 28 gramů oleje z malinových semínek 28 gramů sojového oleje 28 gramů oleje z pšeničných klíčků 2 lžíce mrkvového oleje 2 lžíce aloe vera gelu 4 kapsle vitaminu E (vymačkané) 15 kapek levandulového oleje (nebo jiného vašeho oblíbeného éterického oleje kromě citrusových a bergamotu, které by mohly pokožku spíše dráždit)   
Postup:  Rozpusťte vosk ve starém hrnci s vroucí vodou (v hrnku). Přidejte kokosový olej a počkejte, dokud vše nezkapalní. Poté přelijte včelí vosk a kokosový olej do mixéru, přidejte i všechny ostatní ingredience a vše velmi dobře promíchejte. Pak přelijte váš krém na opalování do čisté uzavíratelné sklenice a umístěte na suché, tmavé a chladné místo.  Krém je hotov a můžete ho začít ihned používat. 

V případě, že přemýšlíte o SPF (opalovacím faktoru), tak ten vám nejsem schopna 100% zaručit, neboť vše záleží na kvalitě použitých surovin. Oficiálně udávaná SPF hodnota kokosového oleje a levandulového oleje je kolem 8 a u bylin, jako je aloe vera a pšeničné klíčky byla prokázána účinná absorpce slunečního záření a ochrany pokožky před „škodlivými“ slunečními paprsky.
Jinak vitamin E a mrkvový olej jsou účinnými a silnými antioxidanty a udržují pokožku jemnou, vláčnou a vyživenou a sojový olej má přirozený SPF asi 10. Mrkvový olej navíc urychluje zhnědnutí pokožky. Díky včelímu vosku je tento krém voděodolný 


klíčová slova: domácí domaci opalovaci krem olej balzam samoopalovaci lupenka bez nano castic

6 komentářů:

  1. jé, to je výborný článek, moc děkuji. pinuju si a určitě informace využiju. letos jsem přemýšlela o mrkvovém oleji, že koupím. ale je prima i vyrobit ten olivový s mrkví, to určitě zkusím. díky ještě jednou :)

    OdpovědětVymazat
  2. jé, to je výborný článek, moc děkuji. pinuju si a určitě informace využiju. letos jsem přemýšlela o mrkvovém oleji, že koupím. ale je prima i vyrobit ten olivový s mrkví, to určitě zkusím. díky ještě jednou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jo, já zatím mažu děti jen tímto olejíčkem, plus se nevystavujeme polednímu slunci a zatím jenom samá spokojenost. Na mrkvový olej se pořád chystám, akorát se ne a ne k němu dostat, nejprv jsme měli doma vyjedenou všechnu mrkev, teď zase olivový olej (určitě by šel nahradit jiným:) , a k tomu zas začíná docházet mrkev, šetřím ji na příkrm, než zase natrefím na nějakou pěknou, nevím co to, ale poslední týdny je buď vyprodaná nebo ve "výběrové" kvalitě.

      Vymazat
    2. no jo, já zatím mažu děti jen tímto olejíčkem, plus se nevystavujeme polednímu slunci a zatím jenom samá spokojenost. Na mrkvový olej se pořád chystám, akorát se ne a ne k němu dostat, nejprv jsme měli doma vyjedenou všechnu mrkev, teď zase olivový olej (určitě by šel nahradit jiným:) , a k tomu zas začíná docházet mrkev, šetřím ji na příkrm, než zase natrefím na nějakou pěknou, nevím co to, ale poslední týdny je buď vyprodaná nebo ve "výběrové" kvalitě.

      Vymazat
  3. Dobrý den, jak velké hrnky myslíte? mám doma různé hrnky a asi by bylo dobré uvést, např. že jste použila půl hrnku 3dcl -ového atd. A kolik je potom oleje ve výsledku? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, v mém návodu uvádím jako míru polévkou lžíci a výsledné množství odpovídalo asi 1/2 skleničky od přesnídávky. Pod čarou mám pak uvedeny poznámky a recepty nalezené různě na internetu i s odkazem na stránky, odkud jsem čerpala a tedy i jejich autory. Jinak, u hrníčkového receptu bych předpokládala, že autor používal asi 0,25 l a podle toho kolik takových hrníčků do směsi dal, pak i získá výsledné množství olejové směsi. Tedy, pokud dáte 4 hrníčky o objemu 0,25 l, získáte jeden litr apod.

      Vymazat