Prohledat tento blog

čtvrtek 18. února 2016

Nosítko ala Manduca s novorozeneckou vložkou v akci

Vyrobeno jaro/léto 2014

Nosítko jsem šila před rokem a půl pro Ninu v době, když jí byly asi čtyři měsíce. Šila jsem jej na způsob Manducy včetně novorozenecké vložky, která ale v té době byla Nině už malá, proto jsem ve svém okolí vyhlížela nějaké čerstvé miminko, na kterém bych ji mohla odzkoušet a zjistit, zda jsem ji ušila správně.

Miminek 
okolo mě se narodilo několik, ale všechna se dostavila k odzkoušení nosítka až v době, kdy už byla odrostlá novorozeneckému věku.



Zkrátka, musela jsem si na to pořídit svoje vlastní novorozeňátko!



Zkouška s šestidenním asi čtyřkilovým novorozeňetem dopadla na výbornou.

Fotonávod, jak jsem nosítko šila
je konečně hotov (klik!)je ve výrobě, snad se mi jej, co nevidět podaří dokončit a podělit se tak o svoje zkušenosti i chyby, kterým bych se u dalšího šití vyvarovala.

Nosítko ve složeném stavu

Novorozenecká vložka je "zabalená" v kapse na bederním pásu. 
Vybalená novorozenecká vložka z "rubové" strany.
Vybalená novorozenecká vložka z "lícové" strany.
Miminko se položí na rozložené nostíko.
Do novorozenecké vložky se zabalí jako do pleny. 
Pomocí patentků se novorozenecká vložka připne k tělu nosítka.
Detail zapínání novorozenecké vložky
Miminko je zapnuto z obou stran v novorozenecké vložce.

Jakmile je miminko zapnuto v novorozenecké vložce, zapne se bederní pás okolo pasu a nosítko si můžete nasadit na břicho. Přičemž je důležité, aby nožičky miminka byly v "emkové" poloze. Tím je zajištěno, že děťátko má v nosítku správně polohované postavení kyčlí. Zároveň je tak v nosítku schouleno do klubíčka, dítě tedy v nosítku nevisí (není nepřiměřený tlak na stydkou kost) a ani není přetěžována páteř děťátka. Na youtube je spousta videonávodů, jak správně dítě s novorozeneckou vložkou v nosítku nosit, jeden je například zde.  


 Moc mile mě překvapilo, jak pohodlné je nošení děťátka v novorozenecké vložce. Mám zkušenosti s nošením v šátku a mei tai a tento způsob mi vyhovuje nejlépe. U mei tai i šátku mi nevyhovovalo, že při úvazu se látka posunovala z ramen ke krku a váhu děťátka jsem tak z velké části nosila u šíje na trapézovém svalu, který toho v mém případě moc nevydrží.  


Sepnutí ramenních pásů v horní části nosítka pomocí spony je velmi praktické, ramenní popruhy jsou tak hezky zafixovány, nezklouzávají při pohybu z ramenou. Zpočátku jsem je na nosítku neměla a musela jsem se při nošení "hlídat", ramenní popruhy upravovat , jak mi při nošení - při některých pohybech - sklouzávaly. Určitě to bylo způsobeno i tím, že je mám širší, než je obvyklé. Ale o tom zase v dalším článku.


Klíčová slova: nosítko manduca šátek mei tai zkušenosti recenze nošení dítěte miminka novorozenec novorozence

9 komentářů:

  1. nádeherná, nádherná, nádherná holčička! moc gratuluju, já zaspala... na šest dní, 4 kila, je to pěknej kousek :)ať se vám dobře daří, holky.
    a to nosítko, to je bomba! jsi neskutečně šikovná. pokud bude fotonávod, tak určitě pinuju, to se může hodit!
    nádherné jsou i ty látky, jejich kombinace, barevné sladění, všecko je to dokonalé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jééé, děkuju! no už je to nějaký pátek, nebo spíše středa, co se narodila. Návod mám rozepsaný už druhý rok, jen ten čas, nebo spíše energie, na dopsaní už tolik není, ale jo, musím ho dokončit.

      Vymazat
  2. nádeherná, nádherná, nádherná holčička! moc gratuluju, já zaspala... na šest dní, 4 kila, je to pěknej kousek :)ať se vám dobře daří, holky.
    a to nosítko, to je bomba! jsi neskutečně šikovná. pokud bude fotonávod, tak určitě pinuju, to se může hodit!
    nádherné jsou i ty látky, jejich kombinace, barevné sladění, všecko je to dokonalé.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den! Nosítko se vám opravdu povedlo! Je nádherné! i ta látka je úžasná. Chtěla bych se zeptat, jestli by jste mi neposlala alespoň ten rozpracovaný návod. Snad bychom si dál i poradily. Jen je už miminko na světě a potřebujeme nosítko co nejdříve :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji za takovou chválu, návod moc ráda pošlu, jen prosím o Vaši mailovou adresu. Jana

      Vymazat
  4. Dobrý den Jani, mohla bych Vás poprosit také o ten hrubý návod. Jde mi spíše o rozměry. Zbytek půjde pokus - omyl :) ( mail je sun78 na seznamu) V neděli máme termín porodu a mé srdce tu nadšeně plesá, že jsem našla něco tak důmyslně zpracovaného, jako Vaše nosítko. :) Teď jsem došila hacku / hojdavak, tak jen doufám, že nás malá nepřeveze a naší snahu ocení. :) Děkuji moc Eliška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Eliško, právě jsem ti to poslala, napišmi pak prosím tě, že ti to v pořádku přišlo. Hacku jsem chtěla dětem ušít taky, ale nějak jsem to u žádného nestihla:) Jana

      Vymazat
  5. Dobrý den, vaše nosítko je úžasné, klobouk dolů. Mohla bych Vás poprosit také o alespoň hrubý návod na nosítko. Nebo, pokud myslíte že najdete čas a energii ho během půl roku dokončit a vložit sem, tak si ráda počkám a budu nadále sledovat vaše skvělé stránky. Děkuji :-) Kacka.Dostrasilova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Návod na nosítko je zde http://sijetosemnou.blogspot.cz/2016/12/ergonimicke-nositko-ala-manduca-s.html

    OdpovědětVymazat