Prohledat tento blog

pátek 27. ledna 2017

Kolibřící v letu


Vyrobeno 23.1.2017



 Úplet s kolibříky v letu si mě zase našel, tentokráte v modravém provedení.
 Spotřeba materiálu:

- 65 cm úplet s kolibříky šíře cca 140 cm, kupováno v Domě látek Mráz
- 25 cm puntíkatého úpletu, kupováno ve Flex Texu



První tričko ve starorůžové jsem střihla od oka podle jednoho mého oblíbeného trika a překreslila si jeho střih na papír, ten s každým dalším tričkem lehce vylaďuji - pohrávám si ještě s hloubkou výstřihu a dékou rukávů.

Nemusíte se bát, že si zkazíte látku, pokud máte pružný úplet, mírné nesrovnalosti se v něm ztratí. Je to v tomto směru určitě snažší než-li "konstrukce" střihu na oblečení z balvněného plátna.

Dolní lem je ve výsledku dlouhý asi 21 cm. Na začištění výstřihu jsme si střihla pásek z puntíkatého úpletu asi o 15 cm kratší než je samotný výstřih (v mém případě 56 - 60 cm dlouhý a 7,5 cm široký).



Konce pásku sešiji do kruhu, přepůlím a našívám jej na výstřih. Spojovací šev lemu dávám tak, aby vycházel na střed zádového dílu a nebyl ze předu vidět. Pásek na přitom natahuji, tím se výstřih lehce stáhne a hezky pak sedí na tělo. To je důležité. Pokud by jste střihli pásek stejně dlouhý jako výstřih, bude se výstřih odchlipovat, plandat, ...







diy návod triko t shirt tunika top uplet šití z úpletu tričkoviny konstrukce střihu fotopostup fotonávod

3 komentáře:

  1. paráda, jako vždy, Jani.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, když si takto šiješ, máš nějakou šablonu? Jak široký dolní pruh? Nebo to bereš tak nějak od oka? Moc ti to sluší, věci máš krásné(toto je asi nové, ale i ty recy jsou úžasné), já se bojím, že to zmastím(krátké, dlouhé, široké, křivé.. špant ělsaděné látky apod..)
    B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj Bohunko, jojo, je to z nové látky, děkuji za pochvalu, já se už tááák červenám. Stříhala jsem to od oka, ale přenesla si to pak na papír (dopsala jsem to všechno přímo nahoře do příspěvku i takové rychlo rady na šití). Ten rantl dole se mi osvědčil v délce mezi 18 az 22 cm (delší už ne, pokud není střižen jako sukýnka, že je tedy přes zadek volný a těsně ho neobepíná - to pak dle mě nevypadá dobře), stříhám ho podle toho kolik mám té druhé látky. Mám ráda záda v teple:) cokoliv, ptej se, piš, a s chutí do toho a triko je ušito. Já se toho dlouho bála a teď zjištuju, že to jde docela snadno, nejhorší je první, druhé triko, pak zjistíš, že to jde samo!

      Vymazat