Prohledat tento blog

sobota 3. září 2016

Moje barefootová prvotina aneb boty neboty / návod

Vyrobeno: 7.8.2016

Moje první vlastnoručně vyrobené boty - barefoot sandále nazývané taky jako huarache.


  Použila jsem plotnu adidas o tloušce 4 mm v béžové barvě.
Kupovaná na eshopu v Botaservisu. Objednávka byla doručena do druhého dne.


Na pásky jsme použila 3 mm paracord koupený v Kutilovi na Florenci, na jeden pár byly potřeba 3 metry. Zpočátku jsem uvažovavala o kožených páscích, ale po přečtení různých návodů a diskuzí na toto téma, jsem od kůže upustila a použila jsem paracord, nazývaný také jako padáková šňůra, která má být vysoce odolná vůči otěru a zátěži, má udržet váhu až 350 kilo.

Protože část léta jsme měli strávit na domečku kamarádů uprostřed lesů, luk a hájů, rozhodla jsem se je právě u nich vyzkoušet. Byla to tedy ideální příležitost zkusit bosonohé botky.
 První den na výletě ušly asi devět kilometrů a na všech terénech se zatím osvědčily, prošly kameny, loužemi, blátem i hebkou trávou, měkkým lesem, vesnicí, asfaltovou cestou. Na velkých kamenech mě trochu „tlačily“, tomu jsem uzpůsobila chůzi tak, že jsem zpomalila a lehčeji našlapovala. Celkově to byl pro mě úspěch, že jsem si mohla užít chůzi „bosky“ a bez obav, že mě do nohy píchne včela nebo si odřu nohy o ostré kameny.


Dobře se osvědčili při brodění se potokem. Dalo by se říct, že hned po vyjití z potoka byly suché. 
 Navíc mi ani nevadilo, projít se v nich trochou neznámého bahýnka na dně potoka, jindy do takový neznámých vod vstupuji nerada.

Jednou jsem do sandálů vklouzla narychlo a zjistila, že jdou obout i jako nazouváky a stále se v nich pohodlně běhá po zahradě.







 V posledních dnech v nich chodím i po městě, převážně s dětmi na hřiště a zatím mi vůbec nepřišlo, že chodím po městě jen tak „natenko“, nepohodlně, ...
Obrys nohy jsem udělala podle návodu na xeroshoes.com, obdobně byly i rozvrženy dírky pro protažení tkanice.
K obrysu nohy jsem přidala asi 0,5 cm centimetru a střih byl hotov. Obkreslila jsem ho na plotnu žlutou pastelkou, aby nerušil na hotové botce, ale při umělém osvětlení byla žlutá na béžové špatně vidět, proto jsem na druhou botu použila obyčejnou tužku. Stejně poslouží krejčovská křída, fixu jsem raději nepoužívala.

Plotna šla hezky vystřihnout krejčovskými nůžkami z Ikei. Dírky pro tkanici jsem si vyvrtala aku vrtačkou, tento tip jako spoustu dalších informací jsem se dočetla na tomto blogu.
 Tužkou jsem si naznačila dírky. Pak plotnu položila na tvrdou podložku. Dělala jsem to na podlaze a pouze si takto naznačila dolíček a pak ve vzduchu provrtala plotnu skrz na skrz a několikrát dírku vrtákem obkroužila tak, aby mi vznikla hezky zakulacený otvor. Používala jsem 5 mm vrták na dřevo. Bez dolíčku mi vrták po plotně, kterou jsem držela ve vzduchu, klouzal.  Úplně nejlepší by bylo použít například kus starého prkna jako podložku pod plotnu a rovnou to na tvrdé podložce provrtat najednou, ale nechtělo se mi jít hledat staré prkno.

Dál jsem postupovala podle návodu na xeroshoes.com, tip na vlásenku coby jehlu pro tkanici se osvědčil, zvlášť u konce tkanice, který nebyl tolik zataven a v místě, kde bylo potřeba tkanici provléknout otvorem podruhé.



Tvar podrážky jsem ještě dovystřihla až jak jsem měla botku i s úvazem hotovou. 
 

Na pánské botky se chystám použít tento základní typ úvazu(https://www.youtube.com/watch?v=GaDSO7W35Qg).

Klíčová slova: diy jak si vyrobit boty sandále barefoot minimalistické paracord padáková šňůra recenze zkušenosti recenze návod postup

2 komentáře:

  1. Jéé, to mě těší, žes na mém blogu našla dost informací, které pomohly k výrobě :) Boty jsou parádní a osvědčily se? Veru - zanasimidvermi.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je pěkné, jak se kruh uzavřel. Botky jsou super, celý zbytek léta jsem v nich prochodila!

      Vymazat