Prohledat tento blog

sobota 6. srpna 2016

Šaty s puntíky ve zlatě

Vyrobeno 5. 8. 2016

Dnes, po procházce v dešti, byly děti tak unavené, že nejmenší usnula a další si dávaly siestu na gauči. Využila jsem toho. Střihla jsem si na nové šaty podle kojících už dříve ušitých a dokonce je stihla i ušít a nafotit je i s "konstrukcí" samotného střihu pro příští šití.







Látku jsem kupovala nadvakrát, jednou vzala 70 cm, podruhé 85 cm, rozdílné míry nebyly záměr, jenom jsem si napoprvé v rychlosti neuvědomila, že při šířce látky  110 cm, budu na šaty potřebovat dvojitou délku a podruhé si nemohla vzpomenout, kolik jsem jí přesně koupila poprvé.  Zkrátka moje děti nakupování látek nebaví.



Z širší látky jsem střihla přední díl, ale defacto lze šaty nosit oboustranně. Do bočního švu sukňového dílu jsem všila taky váčkovou kapsu, která mi u šatů často chybí na drobnosti "kam s ním [s kapesníkem, klíčema, drobnýma, ledním medvědem]?", když vyběhnu s dětmi honem ven do krámu přes cestu nebo do školky. 




Srovnání rukávů,  u zlatavých šatů jsem rukáv ponechala bez úprav, u orientálních jsem pomocí skladu rukáv "stáhla" dolů, aby tolik netrčel. Nejspíš takto upravím i ty zlatavé. 


Šaty byly šity jako kojící, proto jim byl taky uzpůsoben výstřih, který je sám o sobě dost hluboký a pružný. Po celém jeho obvodu je tunýlkem vedena tenká prádlová guma dlouhá asi 95 cm tak, aby asi 10 cm mezi rukávem a výstřihem na předním i zadním díle nebylo napruženo. V těchto místech je guma přešita cik cak stehem. A i když  to v praxi není potřeba, výstřih lze u orientálních šatů pomocí rozepínací fazonky ještě více otevřít.




Do pasu je všita prádlová guma, u zlatavých je to cca 85 cm v místě sníženého pasu a mohlo jí být ještě o kousek míň, aby byl pas více nařasen. Pro příště je taky lepší nestříhat šaty v jednom kuse, ale zvlášť střihnout živůtek a zvlášť sukňový díl. Sukně se nebude muset stříhat do "áčka" ale čistě jako obdélník, který se pak nařasí a dolní okraj nebude mít tendenci tolik trčet.  




2 komentáře:

  1. Smekám, sedím tu s otevřenou pusou a zírám. šaty jsou přímo luxusní.
    Osobně šaty nosím velice ráda, ale při kojení je nosím pouze vyjímečně, spíše vůbec neb mám kojenátko stále sebou.
    Tak většinou nosím sukně a trika. Ale tvé kousky jsou přímo luxusní.
    Kde bereš sílu na šití? Když usnou děti(aspon nejmenší), moc sil mi už nezbývá.
    Kdybych mohla, přinesla bych ti kytičku pro radost a své mýdlo, abys měla taky radost aspn maličkou.
    Děkuji ti a přeji krásný víkend.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj Bohunko, zdravím z prázdnin na Vysočině!! šila jsem šaty na poslední chvílí před odjezdem na prázdniny, bláhově jsem si myslela, jak je unosím, ale v lesích a ve stínech stromů není takové vedro jako ve městě. Občas se právě kousnu a hecnu a něco takto udělám, i když sil a času s třemi dětmi není moc. Děkuji za tak krásné pohlazení, jako bych už kytičku i s mýdlem u sebe měla. Vidíš, domácí mýdlo je moje velká několikaletá výzva, už mám na ně všechno připraveno - nakoupeno, teď už jen recept a čas a klid (tj. spící dětské trio:) uvařit ho. Mávám z prázdnin!

      Vymazat