Prohledat tento blog

čtvrtek 24. ledna 2019

Petti tutu tylová sukýnka pro baletku

Vyrobeno: leden 2019


Narozeninový únor, obě holčičky se nám v tomto měsíci narodilY. Nejstarší se vidí ve všech princeznách, pohádkových hrdinkách, baletkách a moc ráda se obléká do zdobených šatů, točitých sukýnek.

Dlouho jsem hledala návod na tylovou nařasenou volánkovou sukýnku, takovou tu hodně nadýchanou. Až když se mi povedlo objevit její správný název a to petti tutu. Najít návod na ušití už šlo snadno, odkaz na něj naleznete níže. 


Základním pravidlem je, že na každý volánek, který je blíže k dolnímu okraji sukně, se spotřebuje dvakrát více materiálu.

V mém případě to tedy bylo:
Na HORNÍ díl, tj. na pas byl použit pevnější materiál než-li tyl - bavlněný popelín. Ale lze použít i například i satén, délka 75 cm, šířka 18 cm
PROSTŘEDNÍ díl - volánek 1,5 m šířka 8 cm
DOLNÍ díl - volánek 3 m, šířka 8cm
nejdolnější díl - navlněný pidi volánek (to je terminologie, až se sama divím, co to píšu!) - je to pás dvakrát tak dlouhý jako DOLNÍ díl, ale dvakrát tak užší, tj. 6 m, 5 cm široký, našívala jsem ho v nařaseně v jeho polovině na dolní okraj DOLNÍHO dílu. Snad je to aspoň trochu srozumintelné, nevím, jak lépe to popsat. Určitě doporučuji podívat se na video návod, kde je vše hezky vidět.


Já šila podle tohoto (klik sem), je sice v angličtině, ale i jen trochu zkušená švadlenka snadno pochopí princip, jakým se sukýnka šije, aby byl dosažen opravdu nadýchaný výsledek.




petti tutu sukně sukýnky baletka baletková baletní tylová nadýchána princezna návod postup video jak ušít diy how to sew balet skirt for a little princess petti tutu

Žádné komentáře:

Okomentovat