Prohledat tento blog

pondělí 13. listopadu 2017

Svlažovač. K čemu slouží?

Vyrobeno 17.10.2017

Víte někdo k čemu je takový slažovač dobrý? Já dlouho ne. Ale teď už mám jasno. Je pro kytky!


Před pár lety jsem u mámy ve sklepě našla úplně novou smaltovanou nádobu ještě se štítkem z výrobního závodu Sfinx. Díky němu jsem se dozvěděla, že se jedná o svlažovač. A tak jsem zkusila hledat na internetu, abych zjistila, k čemu slouží. Leč neúspěšně, google i celý internet mlčí!


O pár let později v jiném sklepě, byl jeden svlažovač přibytý na dřevěné lati u dveří do jedné sklepní kóje. V tu chvíli jsem viděla, jak muž, celý černý od skládání uhlí ve sklepě,
vytahuje z trubičku vedoucí ze slažovače u dna korkový špunt, z kapsy vytahuje ušmudlaný kapesník, dává ho pod svlažovač, aby ho smočil ve vodě, která v tu chvíli ze svlažovače vytéká, honem zas zašpuntoval a osvěžil si zaprášené tváře...


Smaltované nádoby dlouho byly jen tak ve vitríně a přemýšlela jsem jak z nich udělat vázu nebo květináč. Pohrávala jsem si s myšlenkou, že zkusím z korku od vína vyřezat mini špunty do svlažovačů a přemístím do nich zakořeněný břečtan s potosem a pověsím na stěnu nad vanou pro případ, že by špunt povolil. A pak přišel úplně jednoduchý nápad, zkusit do nich vložit kelímky od jogortů. Zapadly naprosto dokonale tak, že se nepropadly dolů, ani nevykukovaly ven, rozšířený okraj kelímku se akorát zachytil o okraj nádoby. Kytky byly přesazeny letem světem. 
Nejvíce práce dalo najít kladivo, hřebíky a pak dva z nich zatlouct tak, aby držely a omítka nebyla moc poničená... 




Zatlouct třetí hřebík pro ptačí hnízdo už bylo nad mé síly. Lepící páska pokusy zamaskovala do doby než k tomu přemluvím mužíčka.



2 komentáře:

  1. Jani, toto je božííí. Miluju takový hampádí. ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, ahoj Tamarki! Děkuju za poklonu, od Tebe mě obzvlášť těší! Taky si mě takové věci vždycky získají. Právě jsem se přes tvůj proklik registrovala a už šířím tu novotu dál do světa. Krásný advent!

      Vymazat