Prohledat tento blog

pátek 29. prosince 2017

Album na karty

Vyrobeno: 29.12.2017

Pokud máte doma nadšeného sběratele karet, můžete mu vyrobit album na jeho sbírku. Obdobný pořadač lze vyrobit i na vizitky, kreditky, známky, peříčka, bankovky, vstupenky a různé útržky z cest, ale pokud přizpůsobíte velikost kapsy pak může sloužit i třeba na různé dětské hry jako je třeba pexeso. Zrovna tak lze album vytvořit na přehledné tříděnění drobností pro kutily a tvořilky. Roztřídit si tak knoflíky, patentky, průchodky, drobný spojovací materiál, ...


Stačí k tomu obyčejný papír a kancelářské složky do šanonů. Pro přehlednější třídění jsem použila různě barevné papíry. Album jsem šila synovi na jeho rozrůstající se sbírku Pokémonů.


Na prvním papíru jsem si lehce tužkou vyznačila velikost jednotlivých kapes. Ostatní papíry jsem srovnala do jedné hromádky, nahoře byl list papíru s vyznačenými linkami pro kapsy. Pomocí pravítka jsem všechny papíry podél těchto linek hromadně přehla. Původně jsem si myslela, že přehyb mi bude stačit jako vodící "čára" při prošívání, ale pod umělým osvětlením šicího stroje byly linky špatně viditělné, proto jsem je ještě zvýraznila tužkou.


Papíry vložit do složky, ...



... a každý arch papíru před šitím ve složce vycentrovat tak, aby z každé strany A4 papíru byl přibližně stejně volný okraj fólie, tj. asi 4 mm. 


Před šitím doporučuji nastavit  steh na co nejdelší, v mém případě to jsou 4 mm, aby fólie nebyla šitím hustě proděravěná. Fólie by se pak ve švu mohla lehce roztrhnout. Navíc při delším stehu spodní zoubky lépe posouvaji kluzkou fólie. U mého šicího stroje s běžnou patkou se při kratším stehu fólie skoro nehýbe a i steh samotný se snadno "zauzlíkovává".


Vždy začít šít v místě vypodloženém papírem a zde i zapošít, raději se dvakrát vrátit, aby se steh nepáral, šití zakončit opět na hranici papíru dvojitým zapošitím, nezakončovat na nevypodložené fólii.




Šít ve směru delší strany složky, od pevně svařeného okraje, směrem k volnému otvoru, při šití opačným směrem šev fólii snadno zvlní.


- až poté šít kratší stranu složky, opět platí pravidlo od pevnějšího (bílým páskem zesíleného) okraje směrem k ohybu (to proto, že v těchto místech má složka větší volnost přizpůsobit se přebytkku folie. Může se stát, že při šití se bude fólie trochu vlnit, to se dá zmírnit nejen šítím v uvedeném směru, ale také tím, že budete fólii při šití lehce vypínat oběma rukama od vznikajícího švu směrem ven (doprava a doleva) a současně ji lehkým tlakem posouvat ve směru šití.


Na otvory se nejlépe osvědčil ostrý páráček. Špičkou páračku opatrně udělat dírku tak, aby nevjel i do papíru a pak pomalu jet rovnou linku, ... 


... a asi 1,5 cm před koncem otvoru se zastavit.


Dírku dokončit z druhé strany, vyhnete se tím nehezky vytržené fólie. Zvlášť důležité, pokud není páreče zcela ostrý. 



Místo páráčku lze použít například také ostré manikúrní nůžky s rovnými čepelemi.


Stejným způsobem udělat otvory pro kapsy i z druhé strany složky.


U barevných papírů je vidět jak vypadají švy př dodržení směru šití a lehkém vypínání fólie. 




Zde u černého archu jsem postup nedodržela a folie se zcela zvlnila.


Pak už stačí fólie zaplnit kartami a vložit do šanonu.



Klíčová slova: diy obal album karty kupony galenterii knoflíky pokémon pokémony návod postup fotonávod foto šanon pořadač sbírka

4 komentáře: