Prohledat tento blog

pátek 15. května 2015

Rozpité květy sukýnka s návodem

Další narozeninový dárek pro kamarádku. Jsou to přesně její barvy i vzor jakoby rozmázlých kytek, teda aspoň doufám, že jsem se trefila a střihla jsem jsem i správnou velikost. Ze zbytku látky vyšlo ještě na čelenku. Tak a léto může začít! 

 A jak na takovou sukýnku?
Potřebujete :
- 55 x 130 cm látky (Pro sukýnku ve velikosti 38  v délce pod kolena je)
- 15 x 84 cm úpletu na náplet do pasu (využívám na to také staré trička s podílem elastanu, stačí zkusit jak "měkce" se tričko vytahuje, ty které hodně pruží, jsou nejlepší)
- 30 cm prádlové gumy (do nápletu do pasu, pokud není dostatečně pružný a pevný).
- STRECH jehlu číslo 70 nebo 80 podle úpletu - je důležité použít jehlu na úplety, jinak hrozí, že obyčejnou jehlou STANDARD si uděláte do úpletu malinké dírky, které se při nošení budou rozjíždět a úplet se pak bude pouštět očka a "trhat se".


Samotný střih sukýnky je velice jednoduchý. Vystřihneme si tvar lichoběžníku tak, že na přepůlené látce si vyznačíme její střed a od něho odměřím horní a dolní stranu lichoběžníku, který budeme stříhat. 

Pro tuto bokovou sukýnku jsem naměřila od vyznačeného středu přímku v celkové délce 48 cm (tedy od středu to je 24 cm + 24 cm), dole 68 cm  (tedy od středu to je 34 cm + 34 cm) a konce horní a dolní přímky spojila a vystřihla lichoběžník. U dolního okraje je dobré když u jeho okrajů střihnete přímku maličko do obloučku, dolní okraj sukně pak nebude působit cípatě. Zvlášť patrné by to bylo, pokud by jste stříhali více rozevřené áčko.
Sešijete boční švy. 


Úplet sešijem do tunelu po kratší straně a přeheme na půlku. Do horní půlky pak můžeme vložit prádlovou gumu, kterou jsme sešili do kruhu. Je - li úplet hodně jemný pak gumu zafixujeme u horního okraje nápletu tak, že na bočních švech zapošijeme . Mužeme pro ni také udělat tunýlek, ale mě osobně se více líbí, když na nápletu není šev. Působí to čistěji. 


Takto připravený náplet do pasu, přišijeme k sukňovému dílu, při šití náplet napínáme co to jde, aby skutečně plnil "držící" funkci.


Pak už stačí začistit spodní okraj sukýnky a je hotovo.



Ze zbytku látky můžete ještě ušít čelenku do vlasů nebo jiný doplněk. 

 Klíčová slova: DIY, návod, fotonávod, postup, letní, sukně, sukýnka, čelenka, bokovka

7 komentářů:

  1. Obě sukýnky jsou moc hezké a moc pěkně nafocené :-)

    OdpovědětVymazat
  2. krásná sukně, super návod a pěkné fotky! nejlepší s tou nohou nahoře a prstama ve špetce :)

    OdpovědětVymazat
  3. krásná sukně, super návod a pěkné fotky! nejlepší s tou nohou nahoře a prstama ve špetce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jéé, díky, musím si taky spíchnout nějakou pro sebe, kamarádky jsem obšila novou sukýnkovou garderóbou a já pořád chodím v kalhotách:)

      Vymazat