Prohledat tento blog

pondělí 9. listopadu 2015

Podzimní nákrčníky pro děti

Nová várka nákrčníků pro děti. Tyto nejsou přetahovací přes hlavu tak jak je obvykle šiji pro naše děti, ale dají se obtočit na dvakrát až na třikrát okolo krku. Děti od jedné kamarádky si je obzvlášť oblíbily, tak už tradičně na podzim a Vánoce pro ně šiji nové kousky s novými vzory.


Jejich ušití není nic složitého. Pokud chci, aby byl nákrčník při dvojitém omotání okolo krku těsně ke krku, střihnu si dva obdélníky o rozměru 73 cm krát 22 cm (odzkoušeno pro děti asi do pěti let), pokud má být volnější či pro starší děti kolem 12 let, pak střihnu obdélník o rozměrech přibližne 110 cm krát 22 cm. Na nákrčníky je dobré používat pružnější úplety nejlépe s podílem elastanu. 



Při šití úpletu je důležité používat správnou jehlu - tedy ne klasickou jehlu s ostrou špičkou(standard), ale jehlu na úplety se zaoblenou špičkou (strech, jersey). Pokud se jedná o tenký úplet při kterém prošívám jen dvě vrstvy materiálu jako u nákrčníků, používám jehlu číslo 70. Proč je jehla tolik důležitá? Jehla standard má ostrou špičku, proto může do úpletu ve švu udělat malé dírky, kterými pak ve švu utíkají oka. 


Pak úplet šiji na overlocku, zpočátku jsem ho šila na klasickém stroji (starém přes 30 let) pomocí rovnostehu, ale úplet se mi různě kroutil a vůbec dělal neplechu. Současné nové šicí stroje mají většinou v nabídce overlockový steh. Jediné co mi při šití úplelu na rovnostehu pomáhalo, bylo, že jsem k jeho šití používala místo klasické polyesterové nitě, pružnou niť, s kterou měl ušitý úplet ve stehu vůli.


Důležitá je také velikost stehu - nastavuji si 1,5 až 2 mm a může být do cik-caku.


Spoustu rad na šití úpletu na rovnostehu jsem jednou našla na blogu na fleru.



Klíčová slova: nákrčník šála návod postup střih

5 komentářů:

  1. jsou krásné, hned bych jeden takový pestrý nosila :)

    OdpovědětVymazat
  2. jsou krásné, hned bych jeden takový pestrý nosila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Taky jsem začala uvažovat, zda si jeden takto veselý nespíchnout i pro sebe:)

      Vymazat
  3. ....sú dokonalo nádherné!!!! Určite potešia veľa detí!!! ....viete mi poslať link na firmu kde kupujete tieto krásne látky, ...chcela by som niečo skúsiť ušiť pre maličkú dcérku :), veľká vďaka!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! plety jsou kupované v Domě látek Mráz, ale před několika lety, přesto tam mají pořád nové a krásné vzory http://www.dumlatek.cz/17-vzorovany-uplet a tady http://www.dumlatek.cz/10-uplety, hodně jich má v nabídce i flex tex http://www.flex-tex.cz/cs/latky/uplety/detske-uplety

      Vymazat