Prohledat tento blog

sobota 21. března 2015

Jak si vyrobit vlastní knopku, úchytku

Z Vídně jsme si přivezli jednu knopku ve tvaru kytičky, že ji dáme na dveře od toalety. Když jsem ji vybalila, přemýšlela, kam ji dám do doby, než na dveře stihneme vyvrtat díru a připevnit ji na ně. Seděla jsem u psacího stolu na kterém zrovna jedna knopka chyběla...




Vídeňská knopka stolu sluší, ale je jen jedna a má přijít na jiné dveře, proto jsem přemýšlela dál. Jak vyrobit levně a rychle podobné knopky pro čtyři šuplíky  a jedny dvířka u stolu. Vzpomněla si na samotvrdnoucí modelovací hmotu (hlínou), z komory vytáhla šrouby a pustila se do toho.


Hlavičku šroubu obalila hlínou do tvaru kuličky, kuličku pak o desku stolu rozmáčkla a zploštila, manikúrnimi nůžkami nastřihla okraje vzniklého kolečka tak, že vznikly lístky a ty pak už jen prsty modelovala, různě mačkala, zdvihala a špičkou manikúrních nůžek do nich ťupkala a dělala různé rýhy a prohlubinky. 


První dvě testovací knopky se ještě chystám natřít šedo-bílo patinou, přimontovat ke stolu a otestovat jejich životashoponost v provozu. Nejsem si jistá, zda se modelovací hlína nebude časem lámat.


Máte nějaké vlastní nápady či zkušenosti s výrobou knopek? Napište mi o nich do komentáře, nebo pošlete fotku, budu za to moc ráda.


Klíčové slova: DiY postup hlíva modelína samotvrdoucí hmota keramika keramiká návod, knopka, úchytka, madlo, vyrobit

3 komentáře:

  1. Parádní nápad:-)
    Zkušenosti fakt nemám:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, jsem ještě zvědavá, jak se osvědčí v praxi.

      Vymazat
  2. Díka za návštěvu, střih cestovky ráda pošlu, ale nemám ho v pc, jedině poštou, pokud zájem trvá :o)

    OdpovědětVymazat