Prohledat tento blog

středa 18. listopadu 2015

Šije to se mnou... pro mě

Když už jsem se na podzim tak rozšila, udělala jsem si radost i sama sobě a zrecyklovala pár triček na univerzální kousky ve stylu těhotná, netěhotná, kojící, nekojící. 



Původní tričko mělo výstřih až ke krku, ten jsem radikálním střihem prohloubila tak , že pak potřeboval zase trochu přidat, aby jím nebylo vidět až na pupík. Proto jsem do výstřihu všila falešnou fazonku ze zbytků mých oblíbených látek a ze stejných jsem udělala i spodní prodlužující sukýnkový díl.



Aby výstřih hezky seděl na tělo, našila jsem k jeho hornímu okraji tenkou, měkce pružící gumičku, kterou jsem při přišívání natahovala asi tak na 2/3 jejího maxima. Na levé straně, táhne vsadka výstřih moc do středu, chystám se to ještě upravit tak, že přišiji ještě jeden proužek látky, aby se vsadka více rozšířila. Zkusila jsem povolit napnutí všité gumičky, ale moc to nepomohlo. Zapínání na perleťové knoflíčky schválně není na střed výstřihu, zatím to vypadá, že pro pohodlné kojení ho ani nebude potřeba, výstřih je sám o sobě hodně "pružný".



Dolní sukýnkový díl z balvněných látek tahal tričko v místě sešití dopředu a nehezky ho tak vlnil, proto i sem jsem našila gumičku, kterou jsem natahovala už o něco méně, asi tak na 1/2 její maximální pružnosti.




Tady si můžete porovnat, jak stačí obléct jiný střih a vzor a šestiměsíční těhotenské pandírko je téměř nevidětelné ...


... i když už je docela buclaté! Vše foceno s rozestupem tří dnů.


A ještě poslední pokus o detail trička v akci se samospouští a stativem.



Klíčová slova: recy recyklace triko tričko trikošaty kojící těhotenské

pondělí 9. listopadu 2015

Podzimní nákrčníky pro děti

Nová várka nákrčníků pro děti. Tyto nejsou přetahovací přes hlavu tak jak je obvykle šiji pro naše děti, ale dají se obtočit na dvakrát až na třikrát okolo krku. Děti od jedné kamarádky si je obzvlášť oblíbily, tak už tradičně na podzim a Vánoce pro ně šiji nové kousky s novými vzory.


Jejich ušití není nic složitého. Pokud chci, aby byl nákrčník při dvojitém omotání okolo krku těsně ke krku, střihnu si dva obdélníky o rozměru 73 cm krát 22 cm (odzkoušeno pro děti asi do pěti let), pokud má být volnější či pro starší děti kolem 12 let, pak střihnu obdélník o rozměrech přibližne 110 cm krát 22 cm. Na nákrčníky je dobré používat pružnější úplety nejlépe s podílem elastanu.